04 окт.

Някои от нас със сигурност са имали безгрижно детство, за което си спомнят с носталгия. Животът ни завърта и не осъзнаваме колко бързо лети времето и как напредва възрастта. Хубавото е, че във всеки от нас е останало нещо лудо, нещо детско. За разлика от нашето детство, съвременните деца не знаят повечето игри, на които ние сме си играли. Тогава нямаше смартфони, таблети, конзоли и всякакви други модерни джаджи. Вместо съобщения в месиджъри, ние си пишехме бележки и си играехме на улицата на весели игри, като лудувахме до мръкване. Време е да си припомним най-популярните игри от нашето детство, за да ги предадем на децата си.

1. „Игра на дама“

За нея ни беше нужен тебешир и сух асфалт. След като очертавахме квадратчетата с числата от едно до десет, ние намирахме подходящо камъче, което хвърляхме в квадратчето. Тогава с един и с два крака скачахме до края на дамата и трябваше по същия начин да се върнем, като успеем да вземем камъчето на връщане.

2. „Скачане на ластик“

С тази игра се забавляваха предимно момичетата, но имаше и много случаи, в които се включваха и момчета. Разбира се, беше нужен обикновен ластик, а участниците в играта бяха трима или четирима. Правилата на играта бяха прости: имаше различни нива, като първото ниво започваше от глезените, а последното завършваше на шията. При грешка се губеше реда и започваше следващия.

3. „Капитане, капитане, я кажи какво е морето“

На едно от децата му завързвахме очите и го завъртахме, за да загуби ориентация. След това го питахме какво ще бъде морето днес. Ако капитанът кажеше тихо, то всички трябваше да вървят около капитана, без да говорят или да шумят. Ако капитанът кажеше бурно, то всички започваха да викат „Бу-у-у“, за да наподобят ураган. При „замръзнало море“ всеки трябваше да застине на мястото си. След определянето на морето, капитанът със завързаните очи трябваше да хване някое от другите деца и без да сваля превръзката си да познае кое е то.

4. „Игра на стрелки“

Тук се обособяваха два отбора. Определяше се даден район. Първият отбор трябваше да рисува стрелки, а другият да ги открива и да ги задрасква. По стрелките преследвачите се ориентираха и намираха местоположението на отбора, който ги чертаеше. Накрая на играта се брояха стрелките, които оставаха незадраскани.

5. „Яде се-не се яде“

За тази игра беше нужна топка. Участниците сядаха на пейка, а един от тях беше водещ. Той хвърляше топката към даден играч, като в това време назоваваше даден предмет. Някой от седящите трябва да улови топката и ако се окаже, че предметът се яде. Ако не се яде, то той трябва да я избие. Наставаха супер обърквания, разбира се и печелеше този, който мисли бързо или този, който хвърли най-бързо топката.

6. „Пиян морков“

Няма някой, който да не е играл на тази забавна игра с топка. Ако са трима, играчите застават в колона, като средния се мъчи да хване топката. А ако играчите бяха повече се правеше кръг и ако „моркова“ успее да улови топката, „пиян морков“ ставаше този, който последен я е хвърлил.

7. „Пуска, пускам пръстенче“

Децата сядахме едно до друго и правихме дланите си на лодка. Този, който води играта, държеше в себе си някакъв предмет, обикновено пръстенче или монетка. Идеята беше водещия да мине през дланите на всички и тайно да пусне предмета в някого. След като мине през всички, той питаше един от участниците в кого е предмета. Ако играчът успееше да познае, то той ставаше новият водещ.

Това бяха 7-те игри, които не съм виждал дори да играят. Все пак с напредването на технологиите, децата имат други занимания, но това не пречи да обичат и ХУБАВИТЕ ПОДАРЪЦИ.

Ако искате да сбъднете мечтите им, посетете нашият онлайн магазин с над 1000 подаръци и ги зарадвайте!

Оставете коментар